2014. november 21., péntek

Könyvjelző

NEMZETKÖZI KÖNYVJELZŐCSERE PROGRAM
2014
Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szervezete (IASL) az iskolai könyvtárak világhónapja (október) kapcsán került meghirdetésre a nemzetközi könyvjelzőcsere-program.
Az olvasást és az iskolai könyvtárakat népszerűsítő programban 2012-ben 22 ország 17 ezer diákja vett részt. Az egyedi könyvjelzők készítésében a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korcsoport képviselheti magát.
A projekt lényege, hogy a jelentkező iskolai könyvtárakat a résztvevő diákok számát figyelembe véve a nemzetközi szervezők összesorsolják.

A jelentkezésünkről:
Az iskola könyvtárunk is jelezte részvételét a programba még szeptember elején. Az első fejtörést az okozta, hogy hány db könyvjelzőt készítsünk el.
Mivel az Aquincum Iskola ebben a tanévben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, ezért úgy döntöttünk 30 db könyvjelzőt fogunk elcserélni.
A könyvjelzők készítése el is kezdődött a felső tagozatosok körében Gábor Éva néni, rajztanárunk segédletével. Diákjaink különböző technikákkal és eszközökkel dolgozva készítették el színes alkotásaikat. Készültek harapós virágos, állatos, macskás, baglyos, delfines és nonfiguratív könyvjelzők, de volt olyan, aki kedvenc hungarikumát, a Pöttyös Túró Rudit örökítette meg.
Amiket mi készítettünk

Mindenki saját ízlésének megfelelő könyvjelzőt készített, nem határoltuk be a témát.
Közben október elején érkezett egy e-mail az IASL nemzetközi koordinátorától. Breege O’Brian arról érdeklődött elfogadunk –e cserepartnernek egy portugál iskolát? Ez az iskola szintén 30 db könyvjelzőt ajánlott fel cserére a 10-12 éves korosztálynak. Elfogadtuk.
A következő e-mail már Martától érkezett Portugáliából. Kiderült, hogy a partner iskola Póvoa de Varzimban , egy észak-portugáliai tengerparti városban található. Az iskola neve: Escola Básica de Aver-O-Mar.
Természetesen ezután én is megírtam az iskolánk címét. Innentől kezdve pedig izgatottan vártuk a gyerekekkel, mikor érkezik meg külföldről a csomag. Egy szép keddi napon, november 18-án hozta meg a postás a borítékot. Nagy érdeklődéssel nyitottam ki a pakkot, melyből két levélpapír és egy piros mikulászacskóba bugyolált könyvjelző köteg került elő. Majd egyesével az asztalra rakosgattam őket. Színes, vidám, ötletes könyvjelzőket kaptunk, mindegyiken egy szép idézettel valamely híres portugál személytől. Az idézetek magyarra fordításában egy portugál származású diákunkat kértem meg, aki nagyon örült a megtisztelő feladatnak. Az egyik idézet nagyon megtetszett, Antonio Vieira atyától (1608-1697) származik és szabad fordításban így hangzik: 
„A könyv az a néma, aki beszél;
az a süket, aki válaszol;
 az a vak, aki vezet ,
az a halott aki él.”
Ezen kívül a mellékelt levélből megtudtunk pár dolgot azokról a gyerekekről, akik a könyvjelzőket küldték nekünk. Kiderült, hogy 6. osztályba járnak, kedvenc tantárgyaik: matematika, testnevelés, rajz, ének és vallás. Kedvenc színeik: kék, piros, narancs és zöld. Szabadidejükben szeretnek drámázni, biciklizni, táncolni, focizni, futni, tévézni, internetezni, olvasni és zenét hallgatni. A gyerekek kicsit elcsodálkoztak azon, hogy a világ más tájain élő gyerekek is ugyanazokat a dolgokat szeretik mint ők, de örültek is neki.
A könyvjelzőkből kis kiállítást készítettünk az iskola aulájában. Az alkotások nagyon tetszettek a tanároknak és diákoknak is.
Felmerülhet a kérdés mi lesz a könyvjelzők sorsa? Természetesen azok a gyerekek választhatnak majd belőlük, akik könyvjelzőit kiküldtük a csereiskolába. Remélhetőleg örömmel fogják használni a gyerekek.

Szeretném megköszönni a lehetőséget a Könyvtárostanárok Egyesületének, hogy részt vehettünk ebben a programban.
Amiket kaptunk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése