2012. október 25., csütörtök

Könyvajánló


EGYSZER

Ezúttal Morris Gleitzman „Egyszer” (Once) című művét szeretném figyelmetekbe ajánlani.
A 170 oldalas mű a Ciceró Kiadó gondozásában jelent meg 2009-ben. Azoknak a gyerekeknek, s inkább azoknak a fiúknak  ajánlanám, akik nyitottak  a történelem témakörén belül a nácizmusra, a holokausztra. Akik azt akarják tudni, milyen lehetett az emberiség egyik legembertelenebb korszaka egy gyerek szemszögén, tapasztalatain keresztül.


1942-ben járunk. A 9 éves Félix kb. 3 éve egy lengyel árvaházban él ahova a szülei tették be, míg sorsuk a náci zsidóüldözés miatt bizonytalannak látszik.
Felix szülei zsidó könyvkereskedők voltak, de a náci megszállók boltjukat bezáratták.
Felix rendületlenül hisz abban, hogy szülei egy napon érte jönnek majd, és hazaviszik. Jelnek tekinti, mikor egy napon egy egész darab sárgarépát talál szegényes levesében.
Az árvaházba egy napon német katonák érkeznek, akik elégetik az otthon könyveit. Felix megrémül, s mivel szülei könyvkereskedők, figyelmeztetni akarja őket a veszélyre.  Elhatározza, hogy megszökik és megkeresi a szüleit. Vajon sikerül neki?

Felixet gazdag fantáziája és kreatív történetei gyakran megmentik a nehéz helyzetekből.


Az írót a könyv megírására Janusz Korczak ihlette, aki lengyel zsidó orvos és gyermekkönyvíró volt. Ő zsidó gyermekek százait mentette meg egy olyan korban, mikor a német katonák Hitler hatalma alatt zsidó férfiakat , nőket, gyermekeket szállítottak marhavagonokban a haláltáborokba.

Az író bevallja, hogy története a képzelet szülötte, de megad egy URL címet, melyen keresztül áldozattá vált zsidó gyerekek naplóiba nyerhetünk betekintést.
www.morrisgleitman .com
puffin.com.au

Ha érdekel a téma olvasd el a következő könyveket is:

  1. Boyne: A csíkos pizsamás fiú
  2. Jean Molla: Sobibor
  3. Lois Lowry : Számlád meg a csillagokat
  4. Anne Frank naplója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése