2013. január 15., kedd


FARSANGI ÉTELEK

Legismertebb a farsangi fánk. Néhol pampuskának is mondják. A néphit szerint varázseővel bír. Az ország több táján bőségesen fogyasztják ebben az idpszakban a rétest, a kocsonyát és általában a jó zsíros ételeket, melyeket aztán jó borokkal öblítenek le. A hagyományőrző emberek igyekeznek minden farsangi ételt maradék nélkül elfogyasztani , mire megkezdődik a 40 napos nagyböjt ideje. A farsangi ételek maradékát megszárították, porrá törték, és a beteg állatok gyógyítására használták. Bács megyében rétest nyújtottak, és ha jól nyúlt, azt jelentette hogy a család szerencsés lesz a következő esztendőben.
(forrás: Népszokások / összeáll. Pokorádi Zoltánné )


A farsanggal kapcsolatos szokásoknak könyvtárunkban a következő könyvekben nézhetsz utána:

Jeles napok, ünnepi szokások
Magyar ünnepek
Népszokások / összeáll. Pokorádi Zoltánné
Esztendő, te vígságszerző!
Ünnepsoroló : Versek, dalok, játékok, jó tanácsok ünnepekre
Ajánlott forrás még a  Jelesnapok.oszk.hu oldalra is ellátogatni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése