2013. március 8., péntek

Március 8. Nemzetközi Nőnap

Az első Nőnapot 101 éve, 1911. március 19-én ünnepelték.
Jóval később - egy nagy időugrással - a francia forradalomban láthatjuk megint, hogy a nők a „szabadság, egyenlőség, testvériség" kiáltással vonulnak a Versailles elé, hogy a nők választó jogát követeljék.
Maga a Nemzetközi Nőnap eredete viszont konkrétan 1857. márciusra tehető, amikor New York-ban a textilipari női dolgozók tüntettek a számukra is kijáró emberibb munkakörülményekért és a magasabb fizetésért.
Magyarországon 1913 óta tartják ezt az ünnepet.
A Nemzetközi Nőnapot az ENSZ a világnapok közt tarja számon.
Márai Sándor: A nőkről általában
„Köszönet a nőknek. Köszönet neked, aki megszültél. És neked, aki a feleségem voltál. És neked, te harmadik, tízedik, ezredik, aki adtál egy mosolyt, gyöngédséget, egy meleg pillantást, az utcán, elmenőben, vigasztaltál, mikor magányos voltam, elringattál, amikor a haláltól féltem. Köszönet neked, mert szőke voltál. És neked, mert fehér voltál. És neked, mert okos és jókedvű voltál. És neked, mert türelmes és nagylelkű voltál. És neked, mert betakartad hajaddal arcomat, mikor megbuktam és rejtőzni akartam a világ elől, s neked, mert tested meleget adott testemnek, mikor fáztam az élet magányában. És neked, mert gyermeket szültél nekem. És neked, mert lefogod majd ujjakkal a szemem. És neked, mert kenyeret és bort adtál, mikor éhes és szomjas voltam. És neked, mert testedből a gyönyör sugárzott. És köszönet neked, mert jó voltál, mint az állatok. És neked, mert testednek olyan illata volt, mint a földnek az élet elején. Köszönet a nőknek, köszönet."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése