2013. szeptember 2., hétfő

Nyári könyvélményeim

Eltelt 2013 nyara. 
A nyári szünetben talán könyv
is került a kezetekbe. Amennyiben így van és tetszett is amit olvastál, ne légy rest , oszd meg a blogoldalon néhány sorban a könyv tartalmát, számodra lényeges mondanivalóját. Vagy csak írd meg miért tetszett, hogyan jutott el hozzád az a könyv, hogyan találtatok egymásra?
Várjuk a könyves élménybeszámolókat sok szeretettel. 
Erre a címre küldheted el a begépelt változatot: 
aqui.kvt@gmail.com

Én ezt olvastam a nyáron: 

Rudyard Kipling: A dzsungel könyve

Hogyan került hozzám?
Márciusban megismerkedtem egy olyan emberrel, aki ismerte Akelát. Ezért éreztem késztetést rá, hogy elolvassam a Dzsungel könyvét. 
A történetet szerintem ismeritek, úgy kezdődik, hogy Farkas apó és Farkas anyó , nem szolgáltatják ki Sir Kánnak Mauglit, hanem magukhoz veszik és felnevelik. Maugli neve kis békát jelent. A dzsungelben a dzsungel törvényei szerint kell élni, s ennek értelmében a Gyűlés Szikláján bemutatják a kis jövevényt. Ott a falkavezér Akela, befogadja a falkába Mauglit.
Maugli tanítója lesz Balu a medve, és Bagira a párduc. De Ká bölcs tanításairól se feledkezzünk meg. 
Az emberek közé kerülve Maugli néha azt tapasztalja , egyszerűbb a dzsungel törvényei szerint élni. Él az emberek között, majd visszamegy a dzsungelba, ahol megismeri a félelem születését, és ezzel azt a mítoszt, mely a tigriscsíkok keletkezése körül kering.
Nagyon izgalmas az a rész, mikor Maugli haditervet eszel ki arra, hogyan győzze le Sir Kánt. Kikéri a bölcs kígyó , Ká véleményét is. Ká olyan hatalmas tudással, bölcsességgel rendelkezik, amivel senki más a világon. Mindenre képes visszaemlékezni ez a rész, külön élvezetes. 

S mikor Mauglinak végül el kell válnia a dzsungeltől, és visszatér az emberek közé , akkor így szól hozzá Ká:
„Nehéz a régi bőrt levetni – mondta Ká…” de
„Ha egyszer megvedlettünk – mondta Ká – nem bújunk ismét bele a régi bőrünkbe.” Ez a Törvény.
S akármennyire fáj is Mauglinak a Törvényt betartja. Be kell tartania. Tudja. 


A könyv kölcsönözhető az iskolai könyvtárból. 


 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése