2014. április 28., hétfő

Olvasni jó! Részt vettünk a Kaméleon Olvasóklub játékán!

   
  Tündérboszorkány a könyvtárban 
 

2014-ben egy szép április eleji napon egy kis vetélkedőre invitáltuk meg a 4.c osztályos gyerekeket. Nem kellett őket sokat noszogatni, szívesen jöttek le a földszinten található iskolai könyvtárba játszani. Első találkozásunk alkalmával még nem tudták pontosan mi vár rájuk.

Azt tudták, hogy kívülről-belülről ismerniük kell Bosnyák Viktória Tündérboszorkány című könyvét. A könyvet mindnyájan el is olvasták. Izgatottan, tolltartójukat szorongatva ültek le a könyvtár székeire a gyerekek. Aztán kezdetét vette a verseny. Kiosztottam a Tündérboszorkány totót, de előtte megkértem őket arra, hogy hunyják be a szemüket, és csak akkor nyissák ki, mikor jelzek, hogy valahányan megkapták, így mindenki ugyanabban a pillanatban kezdhette el a feladatlapot. A lapon 13+1 kérdésre kellett bekarikázniuk a helyes választ. Pár perc múlva már el is készültek a jobbak. De jó munkához idő kell és megvártuk a többieket is.

A lapokat kijavítva a következő eredmény született: 4 fő ért el maximális pontszámot. (Veress Vivien, Szerényi Domokos, Mérő Leon, Grósz Réka) Valamint 1 ponttal maradt le (Sáray Márton, Gonda Sára, Blázsik Árpád, Réthy Zalán, Hidegkuti Nándor és Csikós Nikolett)
     
Ezzel le is zárult az első forduló. Pár nappal később egy könyvtárhasználati óra keretében ejtettük meg a második fordulót. Itt kapták kézhez azokat a feladatlapokat melyen a „nyomozós”, kézikönyvben keresgélős feladatok voltak. Mivel mi még csak most ismerkedünk a könyvekben való kereséssel, ennek a feladatnak a megoldása nem egyéni munkában történt, hanem csoportmunkában. Így tudtak egymásnak segíteni. Egy csapatban kb.3-4-5 gyerek volt, s minden csapat 3 kérdést kapott. Láttam, hogy egyes csapatok megosztják a kérdéseket egymás közt, vagyis 1-1 gyerek 1-1 kérdésre keresett választ.

 A feladatlapon változtattam, úgy állítottam össze, hogy néhány kérdést kivettem. Nagy jelentősége volt annak, hogy a helyes válasz betűjelét karikázzák be a csoportok, hiszen csak azért járt betű. S mivel minden csapat csak három kérdést kapott, ezért maximum három jutalombetűt szerezhettek meg. Ezekből a jutalombetűkből egy szót kellett kirakniuk össznépi szinten. Ez a szó pedig nem volt más, mint: OLVASNI JÓ!!!  

Aztán közöltem velük, hogy a befektetett játékkedv megtérül, hiszen máris megérkezett a könyvtárunkba Bosnyák Viktória Tündérboszorkány című ajándékkönyve. Ezt a könyvet tehát ők szerezték meg a könyvtárnak!

Köszönjük a játékot! Jó volt veletek együtt játszani! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése