2015. december 8., kedd

A könyvtáros ajánlja , Könyvajánló

Stanley, a szerencse fia
írta: Louis Sachar

Kissé félve vettem a kezembe Louis Sachar, 8 irodalmi díjjal ellátott könyvét. Hallomásból már ismertem, mindenki dicsérte.  A Stanley , a szerencse fia így már régóta ott keringett  az olvasnivalók restancialistáján a fejemben. Végre sikerült megszerezni a könyvtárba és már nem lehetett több kifogásom, így hát elkezdtem olvasni a könyvet.

A főszereplő Stanley Yelnats (igen a vezetékneve, ugyanaz mint a keresztneve, csak visszafele olvasva), aki a könyv elején éppen a Zöldtó- táborba utazik. Kiderül, hogy a tábor egyáltalán nem olyan, ahogy a neve alapján elképzelnénk. Tó az nincs, se zöld, se kék. Forróság viszont van és ezzel együtt állandó szomjúság.

 Stanleyről kiderül, hogy valójában egy javítótáborba küldték, mert tornacipőlopásba keveredett. Ezért a büntetése nem más, minthogy egész álló nap a forrón tűző napon lapátolja a homokot. Minden áldott nap egy ásónyi hosszú és széles gödröt kell ásnia a többi fiúval együtt, akik a táborba kerültek. Mindezt a jellemük fejlődése érdekében – mondják a nevelőik.
Hamar kiderül, hogy ez az indok hamis, és valójában a tábor igazgatónője keres valami nagyon értékeset, ezért ásnak a fiúk. 

Közben megismerjük Stanley „elátkozott” családjának hol vidám, hol szomorú történetét. Kiderül, hogyan menekült meg a sivatagban Stanley nagyapja és hogyan tudott életben maradni 16 napig a forróságban.
Egy nagyszerű barátság kibontakozásának is szemtanúi lehetünk.

Amit szerettem ebben a könyvben az az, hogy olvastatja magát, és kíváncsivá tesz: vajon mi fog történni Stanleyvel? Megússza , életben marad, hogy dönt végül?


Jó hír, hogy a Walt Disney filmet készített belőle. Nem is rosszat. A könyvet egy az egyben visszaadja. Jó szórakozást hozzá!

Ez a 2. rész, az 1.részt keresd a linken:   


És hogy tetszett-e? IGEN!!!! Szóval: megérdemelte azt a sok irodalmi díjat.

Harcra fel, vár a többi L. Sachar könyv a könyvtárban!

"Ó bárcsak, ó bárcsak, ám a Hold nem felel;
Napnak fényét rejti, s minden múltnak árnyát ;
Kitartás, kis farkasom, vonulj harcba bátran!
Szállj, kicsiny madaram, Én egyetlen drágám!"



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése