2011. július 25., hétfő

Könyvajánló

Ezúttal egy kalandregényt szeretnék figyelmetekbe ajánlani, mely történelmi regény és állatregény is egyben. Ha elolvasod játszva tudhatsz meg többet őseink életéről, szokásairól.

Kiss Attila: Altináj

A történet a Honfoglalás előtti időkben játszódik a Don és Donyec folyó közötti területen, ahol a keszik éltek. Itt él a főhős ,akit Csábánnak hívnak ,  és aki a regény kezdetén még csak egy 7 éves kisfiú, bár ennek ellenére nagyon ügyes (jól lovagol, kitűnően céloz). Apjától, Akkustól egy kancacsikót kap ajándékba, Altinájnak nevezik el. Eltelik két és fél év és CSábán a családdal elindul a Nagy Vásárba, ahol a különböző törzsek árulják portékáikat. A Vásár első napján zajlik a nagy lóverseny, melyet 200 lóból Altináj nyer meg.
CSábán öröme azonban nem tart sokáig, mivel apja, kereskedőknek adja el a gyors lovat. Csábán vigasztalhatatlan, és elhatározza megkeresi Altinájt.  Útja során sokszor eszébe jutnak nagyapja bölcs mondásai, anyja meséje Kencséről, a kisfiúról, aki mindig megállta helyét a bajban. És akinek útját szerencsetalizmánok és sámánok vigyázzák. CSábán is gyakran érzi a táltosok segítségét, és a magyarok mitológiai állata a Szent Szarvas (Csodaszarvas) is segíti útján.

" Akkus családján keresztül reggeltől estig nyomon követhetjük, hogyan dolgozhattak, élhettek az emberek akkoriban; miket játszhattak a gyerekek, és miket a felnőttek.
De feltárul előttünk az akkori „állam” szerkezete is. Megtudhatjuk ki és hogyan irányíthatta a törzsszövetséget, és ki parancsnokolhatott a hadak felett. Megismerhetjük a környező népeket; hogy milyen volt a viszonyuk a dzsetimadzser (hétmagyar) törzsekkel.
Így nem „csak” izgalmas kalandregényt olvashatunk, hanem tanulhatunk egy kicsit a saját történelmünkből. Erre pedig mindenkinek szüksége van, nemzetségétől függetlenül, hiszen e nélkül meglehetősen nehéz boldogulni a mai világban.
Abban a világban, ahol a nemzetek ilyen-olyan szintű egyesülése, együttműködése lenne a cél, és ahol baljós árnyékként tornyosul minden nép fölé a nemzeti öntudat elvesztése." - e sorokat Mezei Attila írja a könyvről, s minden szava igaz.
Az Altináj folytatása a Medveszív című regény.
Író honlapja: honlap
Neked hogy tetszett a könyv?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése