2011. július 28., csütörtök

Könyvajánló


Carlo Collodi : Pinocchio kalandjai
Nem nőhet fel úgy gyerek, hogy meg ne ismerje Collodi (élt: 1826-1890) ebadta fabábújának történetét.
Én még a nyár közepén olvastam el az eredeti változatát, s titeket is arra bíztatlak, ne érjétek be a Walt Disney -féle változattal, hanem olvassátok el Pinocchio valódi történetét.
Íme egy kis összefoglaló:
1883-ban jelent meg először Pinocchio kalandja. A könyv 36 fejezetből áll.
A történet úgy kezdődik, hogy Gepetto, a szegény asztalosmester elhatározta, farag egy fabábot. Szerzett is magának egy fadarabot ( ennek csavaros története kiderül a könyvből), és munkához látott. Ahogy a mester kifaragta a bábot, az életre kelt, és egy csintalan, ebadta, szófogadatlan kölyök lett belőle, akit Pinocchiónak neveztek el.
Pinocchio nagyon engedetlen volt, sok borsot tört mestere -egyben apja -, orra alá. S mivel nem hallgatott a jótakaró állatok, emberek szavára, gyakran bajba került. Ezzel aztán mind magának , mind másoknak nagy fájdalmat okozott.
Egy alkalommal például figyelmetlenségből leégett mindkét lába. Könyörgött apjának faragjon neki újat, s cserébe megígérte iskolába fog járni, szorgalmasan fog tanulni. Pinocchio azonban , nem tartotta be amit ígért, sőt mások elcsábítására iskolakerülővé vált. Mivel naiv és könnyen befolyásolható gyerek volt, aki nem hallgatott apjára, sok életveszélyes helyzetbe került. De voltak segítői is, akik kihúzták a bajból(kutya, hal, tündér) .
Pinocchio csak a saját hibáiból képes tanulni, így lesz egyre bölcsebb és tapasztaltabb.
Megtanulja, hogy a hazug embernek megnő az orra a hazugságtól ; hogy a szófogadatlan gyerekekkel sok baj történik ; valamint ha nem tanul, szószerint szamár , mégpedig sanyarú sorsú szamár lesz belőle. (iá-iá)

Végül Pinocchio ráakad a papájára, s innentől fogva azon van, hogy mindenben segítse a beteg öreget. A segítőkészsége, önzetlensége, szorgalma meghozza az eredményt.
Hamarosan teljesül Pinocchio legnagyobb vágya: igazi gyerek lesz belőle.

Írd le téged mire tanított meg Pinocchio története?
Interneten is olvasható : Pinocchio



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése